Je hebt de keuze tussen expressie of depressie

Vanuit traditionele rolpatronen, gebrek aan emotionele educatie of angst voor stigmatisering voelen veel mannen zich beperkt in hun vermogen om hun gevoelens te uiten. Daarom is het belangrijk dat mannen een vorm van expressie vinden die het beste bij hen past.

Gepubliceerd op: 01-07-2023 door Robin & Martijn

In een wereld waar stereotypen overheersen, hebben mannen vaak het gevoel dat ze hun emoties moeten onderdrukken. Ze worden aangemoedigd om onverstoorbaar te zijn, terwijl het uiten van emoties te vaak als zwakte wordt gezien.


Maar laten we eens stilstaan bij een belangrijk besef: het ervaren en uiten van emoties is noodzakelijk om onszelf te bevrijden van emotionele lasten, ons emotionele bewustzijn te vergroten, veerkracht op te bouwen én om gezondere relaties op te bouwen.


In de mannengroepen die wij faciliteren ontmoeten we regelmatig mannen die worstelen met langdurig onderdrukte emoties. Voor hen is het vaak zo normaal geworden om hun emoties in te slikken, dat ze ook niet meer weten hoe ze er op een gezonde manier uiting aan kunnen geven. In dit artikel gaan we daarom in op de gevolgen van het niet uitten van emoties, evenals de voordelen van het wel uiten ervan.


Het niet uiten van emoties: de keuze voor depressie

Als mannen dragen we vaak de last van verwachtingen en stereotypen die van invloed kunnen zijn op onze emotionele expressie. Maar waar leidt het toe als we onze emoties voor onszelf houden? Een paar voorbeelden:


  • Mentale gezondheidsproblemen: Het langdurig onderdrukken van emoties kan leiden tot depressieve gevoelens en andere mentale gezondheidsproblemen. Het negeren van onze emoties kan een zware tol eisen op onze algehele geestelijke welzijn.


  • Opgekropte spanning: Wanneer we onze emoties onderdrukken, stapelen ze zich op als een tijdbom in ons eigen lijf. Deze opgebouwde spanning kan leiden tot chronische stress en lichamelijke reacties zoals hoofdpijn, spierspanning en andere fysieke problemen.


  • Emotionele afstandelijkheid: Het niet uiten van emoties kan leiden tot een gevoel van emotionele afstandelijkheid, zowel ten opzichte van onszelf als van anderen. Het kan onze relaties belemmeren en ons gevoel van verbondenheid met dierbaren verminderen.


  • Negatief zelfbeeld: Het onderdrukken van emoties kan ook leiden tot een negatief zelfbeeld. We kunnen onszelf gaan bekritiseren en veroordelen voor het niet kunnen omgaan met onze gevoelens, waardoor onze eigenwaarde wordt aangetast.


De kracht van expressie: authenticiteit en autonomie

Vanuit traditionele rolpatronen, gebrek aan emotionele educatie of angst voor stigmatisering voelen veel mannen zich beperkt in hun vermogen om hun gevoelens te uiten. Daarom is het belangrijk dat mannen een vorm van expressie vinden die het beste bij hen past.


Voor sommigen kan praten met vertrouwde vrienden of familieleden een bevrijdende uitlaatklep zijn. Anderen geven er misschien de voorkeur aan om hun emoties op creatieve wijze te uiten, zoals schrijven, schilderen of muziek maken. Fysieke activiteiten zoals sporten, yoga of meditatie kunnen helpen om emoties te kanaliseren.


Het belangrijkste is dat mannen de ruimte en vrijheid krijgen om hun eigen en unieke manier van emotionele expressie te ontdekken. Voor elke man is dat anders. Het kan een uitdagend proces zijn, maar ook enorm waardevol voor ons emotionele welzijn en onze persoonlijke groei:


  • Emotionele bevrijding: Oude emoties die niet tot uitdrukking zijn gebracht of zijn verwerkt, kunnen zich opstapelen en een last vormen in ons leven. Door ze te uiten, kunnen we een gevoel van opluchting en bevrijding ervaren.


  • Heling van traumatische ervaringen: Oude emoties kunnen verbonden zijn met traumatische ervaringen uit het verleden. Het uiten van deze emoties kan een belangrijk onderdeel zijn van het helingsproces.


  • Verbeterde van relaties: Oude emoties kunnen onze huidige relaties beïnvloeden. Wanneer we oude emotionele bagage met ons meedragen, kan dit onze communicatie, verbinding en intimiteit met anderen belemmeren. Het uiten van oude emoties stelt ons in staat om open te staan voor diepgaandere relaties. Het helpt ons om kwetsbaarheid te tonen, onze behoeften te communiceren en emotioneel dichter bij anderen te komen.


  • Versterkte emotionele veerkracht: Door oude emoties uit te drukken en te verwerken, ontwikkelen we vaardigheden om met toekomstige uitdagingen en stressvolle situaties om te gaan. Het stelt ons in staat om emotionele pijn beter te verwerken en sneller te herstellen van moeilijke emoties. Dit verhoogt onze veerkracht en ons vermogen om met het leven om te gaan.


Expressie in een mannengroep

Door deel te nemen aan een mannengroep kunnen mannen een dieper begrip krijgen van hun emoties en hoe ze deze kunnen uiten op een manier die voor hen goed werkt. Ze leren om te luisteren naar hun innerlijke stem en naar hun eigen behoeften. Ze kunnen hun verhaal delen, zonder angst voor oordeel of veroordeling. Door naar elkaars ervaringen te luisteren, kunnen ze zich realiseren dat ze niet alleen zijn in hun emotionele reis.


Het proces van het verwerken van oude emoties en het ontdekken van hun eigen unieke manier van emoties uiten kan mannen helpen om emotionele blokkades los te laten, hun relaties te verbeteren en een meer vervuld leven te leiden. Zo leren ze dat het tonen van emoties geen teken van zwakte is, maar juist een teken van moed en kracht.


Ben jij er klaar voor om je een leven te gaan leiden vanuit broederschap, bezieling en bestemming? Laat je dan inspireren door én met andere mannen die hetzelfde pad bewandelen!


Wij faciliteren events voor mannen voor mannen die opzoek zijn naar broederschap, bezieling en bestemming. Dat doen wij vanuit onze missie om mannen te ondersteunen om hun kracht en kwetsbaarheid met elkaar te verbinden en ze te gidsen langs alle emoties die ze daarbij tegenkomen. Het is namelijk niet dat mannen geen gevoel hebben. De waarheid is dat veel mannen nog geen plek hebben gevonden waar ze kúnnen voelen. Kijk in bij de events voor de eerstvolgende sessie.



Bronnen & inspiratie:

  • Kolk, B. van der (2014); Traumasporen; Uitgeverij Mens!
  • Gurian, M. (2012); Dansend in Moeders Spiegel; Symbolon
  • Buren-Molenaar, M. van (2021); Precies, daarom - over narcisme en symbiose; BodyMind Opleidingen
Share by: